Ūsiņš viesojas Liniņu saimes sētā - Aktuāli - Aktuāli

Pāriet uz saturu

Ūsiņš viesojas Liniņu saimes sētā

Aktuāli
Publicēja ieeja attēli ·
Tags: ŪsiņiGadskārtuspēle
Saules gada ritā vasara iesākas līdz ar Ūsiņu laiku. Dīgst zāle, plaukst kokiem lapas, bites sāk dūkt druvās – dabā atgriežas dzīvības spēks, kas atjāj līdz ar mītiskajiem Ūsiņa kumeļiem.
Sestdien, 11. maijā koka ēku renovācijas centrā “Koka Rīga” savā sētā Ūsiņa kumeļa dipoņu saklausīja arī Liniņi – leļļu saime, kas kopā ar bērniem izspēlēja Ūsiņa gadskārtu. Interaktīvā izrādē bērniem bija iespēja uzzināt, kas ir rumulēšanās – pirmā lopu laišana ganos un arī pašu ganiņu aplaistīšana ar ūdeni, lai vasarā neaizguļas, kā arī sajust pieguļas nakts burvību, kad vīri un puiši dodas nakts zirgu ganībās, lai kurtu uguni, dziedātu dziesmas un lūgtu Ūsiņu nākt talkā nosargāt un ganīt zirgus.

Interaktīvās leļļu spēles mērķis ir sniegt priekšstatu par tradīcijām, kas ir saistītas ar gadskārtu svētkiem, bērniem aizraujošā un viegli uztveramā veidā. Lai to īstenotu, talkā nāk jaunie leļļu meistari Alīda Pērkone un Rihards Zelezņevs, kā arī skanīgā Lēdurgas folkloras kopa “Putni”. Savukārt, pēc izrādes ir laiks pašiem iemēģināt savu roku amatos. Kopā ar meistaru Māri Alksni un “Putnu” meitām top spēka kumeļi un var uzzināt kā darināt koka taures, bet zāļu sieva Inta Brikmane stāsta par Ūsiņlaika dabas veltēm un ļauj nogaršot īpašo pavasara zaļo kokteili.

Nākamās gadskārtu spēles laikā 11. augustā iepazīsim Jumja laika rituālus, kad iesākas labības pļauja, godināsim Māru un cepsim lielo Jumja klaipu. Pēc izrādes bērniem kopā ar vecākiem būs iespēja koka amatniecības darbnīcā meistara Māra Alkšņa vadībā pagatavot savu maizes dēlīti un sviesta nazi, kā arī kopā ar Margitu Porieti iepazīt dažādas labības, uzzināt, ko no katras labības var pagatavot, un izveidot savu labības Jumi auglībai.

Gadskārtu spēles rīko “Nodibinājums Māras loks”, sadarbībā ar KLKI (Kustība par latvisku kultūru izglītībā) un koka ēku renovācijas centru “Koka Rīga”. Par atbalstu pateicamies Valsts kultūrkapitāla fondam un Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamentam.



Atgriezties pie satura