Laimesvīriņš - Raksti - Latvju klēts

Pāriet uz saturu

Laimesvīriņš

Latvju klēts
Publicēja ieeja pasaka ·
  
Reiz Zeidenē dzīvoja labsirdīgs aldaris. Viņš arī bija uzņēmis pie sevis mājā agri miruša laulāta pāra divus palikušos bērnus  un  deva viņiem apģērbu un pajumti. Lai bāriņi nebūtu pilnīgi liekēži, tiem, protams, vajadzēja šur tur saimniecībā palīdzēt. Bet viņi to  darīja labprāt un bija savam labdarim no sirds pateicīgi. Tas nu gadījās  toreiz, kad slavenais karavadonis Vallenšteins ar sava vārda spožumu un  briesmu darbiem pildīja vai visu Vāciju, un taisni kādā siltā jūnija  mēneša vakarā ciema krogistaba bija pilna ļaužu. Bija ieradušies cilvēki  no Līgnicas, Glogavas, Breslavas, un starp tiem arī vecs invalīds no  Siltavotiem.
  
Tas  vispirms sāka stāstīt savus kara piedzīvojumus, ka viņš kāvies pie  Licenes, ka viņi kopā ar Vallenšteinu bez panākumiem aplenkuši jūras  cietoksni Štrālzundi un ka viņš tagad esot laimīgs, ja, mazākais, pussakropļots varot pavadīt sava mūža dienas dzimtenē. Pēc tam viņš sāka  stāstīt dažādus notikumus no kalniešu dzīves un beigās pacienāja savus  klausītājus ar visādiem nostāstiem par vareno kalnu valdnieku.
  
Jā  gan, viņš beidzot piemetināja, - tas dažu labu piejokojis, bet dažam  arī darījis labu. Un kas tik to lietu pareizi prot, tas ar viņa  palīdzību viegli var tikt pie naudas un mantas.
  
Nu visi ieklausījās.
  
           - Piemēram,  - stāstītājs turpināja, - kam patika un pietiekoši daudz drosmes, tam  tikai jāiet Jāņu naktī Kalnugara puķu dārzā un jānoplūc tur pāris  Laimesvīriņu, kuri taisni to nakti zied, tad plūcējam pietiks visam  mūžam! Bet diemžēl kurš katrs to nevar izdarīt. Tas var būt tikai  cilvēks, kam laba sirds, un kurš ir tīrs un nevainīgs kā bārabērns. To  dzirdēja arī abi aldara audžubērni, Feits un Līze, un tajā pašā  acumirklī arī zēnam iešāvās prātā: „Kā būtu, kad tu parīt, Jāņu naktī,  uzkāptu kalnos un noplūktu kādu no tiem Laimesvīriņiem? Tad tev un  māsiņai klātos labi, un mēs varētu bagātīgi atlīdzināt mūsu labdarim par  visu, ko viņš mums laba darījis.”
  
Puisēns nevienam nestāstīja par savu nodomu, bet Jāņu vakarā viņš slepeni izlavījās no mājas un devās augšup kalnos
  
Kad viņš pa ceļam nonāca pie alus tirgotavas, kura arī pirka alu Zeidenē, tirgotavas īpašnieks stāvēja veikala durvīs.

- Kurp iesi, Feit? – viņš zēnam uzsauca.
- Augšā kalnos, - mazais atbildēja
- Nu ienāc tad mazliet iekšā un iebaudi kaut ko; būsi taču ejot izsalcis.

Zēns  labprāt paklausīja uzaicinājumam, un, pie galda sēžot un tiesājot viņam  pasniegto maizi un sieru, viņš izstāstīja saimniekam savu noslēpumu.
  
Saimnieks  sabāza rokas kabatās un smējās: „Nu tad laimīgu ceļu. Es gan tādam  Laimesvīriņu spēkam neticu, bet nu nekas, kad tu tam tici, izmēģini  roku.
  
Pašlaik  veikalā bija tikai viens vienīgs viesis, kāds žīds no Opelnas, kas ar  paunu apkārt staigādams, piedāvāja ogļdeģiem kalnos savas preces. Viņu  sauca par sarkano Jankeli un viņš bija apkārtnē labi pazīstams.
  
Paēdis zēns teica laipnajam saimniekam ardievas un devās atkalceļā.
  
- Nu, lai šonakt izdodas!      
  
Gājiens  bija skaists. Zvaigznes spulgoja un mēness mirdzēja kā liela, gaiša acs  pie zilajām debesīm. Viegla vēsmiņa kustināja vecās egles, un dažbrīd  iebrēcās kāds naktsputns. Uz priekšu soļoja Feits kad piepeši sadzirdēja  aiz muguras soļus, un, atpakaļ atskatījies, redzēja,  ka viņam seko vīrs ar garu bārdu un paunu mugurā.
  
Tas bija paunu žīds Jankelis.
  
         - Ņem mani līdz, - žīds uzsauca mazajam. – Tu steidzies uz kalnu kunga puķu dārzu; man arī uz to pusi iešana. Tad mums abiem kopīgs ceļš. Man tur tāda maza darīšana. – Pie tam žīda sejā pavīdēja viltīgs smaids, jo viņš bija labi  ievērojis, ko puisēns saimniekam bija stāstījis, un tūliņ tam bija  ienākusi galvā prātīga doma, ka viņam, žīdam, šis gadījums jāizmanto. Tādu veikalu kur tik viegli varēja naudu pelnīt, viņš, kā rūdīts  veikalnieks, nedrīkstēja palaist garām. Ar abām rokām viņš plūks Laimesvīriņa stādus, un pēc tam viņam varbūt arī vairs nevajadzēs skriet  elšot un pūšot no ciema uz ciemu un uzspiest zemniekiem savus krājumus.
  
Feitam nebija ko iebilst pret pavadoni. Viņš soļoja tālāk, augstāk un augstāk kalnos.
  
Apakšā  ielejās sāka skanēt vakara zvani. Kad Feits ieklausījā saldās, maigās  skaņās, viņš apstājās, noņēma cepuri no galvas, un pa paradumam skaitīja  savu vakara lūgšanu.
  
Sarkanais  Jankelis, protams, par tādām lietām nedomāja, bet par to laiku pārlika,  cik viņš šai reizē pelnīšot, un, priecīgi rokas berzēdams, klusībā  viltīgi nosmējās.
  
Nu  abi jau bija sasnieguši Kalnugara puķu dārzu. Ai, kads tur gan bija  krāšņums. Tūkstošiem puķu ziedēja un izplatīja brīnišķu smaržu.
  
Ar  vienu lēcienu žīds jau bija pļavā – un kārīgiem pirkstiem sāka raut  neskaitāmus Laimesvīriņa stādiņus. Vairāk, tikai vairāk, - visas kabatas  viņam jau bija pilnas.
  
Tad piepeši no pļavas vidū stāvošas klints aizmugures iznāca slaida auguma sirmgalvis, garu, sudrabbaltu bārdu, pastiepa pavēloši pret sarkano  Jankeli labo roku un sauca skaļā balsī: „Mierā!”
  
Sarkano Jankeli pārņēma briesmīgas bailes; visi locekļi tam sāka drebēt un viņš stāvēja pļavas vidū kā taustāma ļauna apziņa.
  
Bet  Feits pienāca mierīgi vecajam klāt, noņēma cepuri un teica pazemīgi: „-  Mīļais kungs, vai jūs man neatļautu noraut divus Laimesvīriņa stādus?
  
Sudrabbārdis  laipni palūkojās puisēnā, uzlika roku uz viņa brūnajām cirtām un  vaicāja: - Tu gribētu divus Laimesvīriņa stādus? Kādēļ tad taisni divus?  
  
     - Vienu  māsai un vienu pats sev, - Feits atbildēja, jo es esmu dzirdējis, ka Laimesvīriņa stādi nesot laimi. Tad mums abiem ar māsu vairs nevajadzētu  būt par nastu mūsu labajiem audžuvecākiem, un, ja mums patiesi ietu  labi, mēs tad varētu viņiem atlīdzināt, ko viņi mums laba darījuši.
  
Pār  sirmgalvja vaigu pārlidoja kā gaišs stars. Viņš noliecās, saplūca  veselu pušķi meklējamo puķu un sniedza to Feitam. Viņš piebāza tam vēl  visas kabatas pilnas un piekodināja: - Aiznes to visu mājā, bet  pieraugi, ka tev kas nepazūd!
  
Feits priecīgi pateicās vecajam, bet tas smaidīdams pateicību atraidīja.
  
Tad vecais pagriezās pret paunu tirgotāju un vaicāja īsi un asi: - Kas tu tāds esi, un ko tu še meklē?
  
           - Ko es meklē, - žīds sāka stostīties, - save laime es meklē, jo esme nabage cilvēke, kam grūt pelnīt save maize gabale.
  
           -  Necienīgais, - gars pukojās – tu gan domā, ka manas balvas še ir priekš  tādiem kungiem kā tu? Projām no šejienes; laime, kas še zied, ir  veltīta tikai nevainīgiem bāreņiem.
  
Lai  gan žīdam stilbi vēl drebēja no bailēm, bet viņš taču negribēja tūliņ  jau rikšot projām, jo, tā viņš domāja, kas man jau vienreiz rokā, to  vaļā vis nelaidīšu. – Esat žēlīge, stingrais kungs, - viņš sāka tielēties. – Tikai bārabērniem, jūs sakāt, šī laime smaide. Ir es esme  bārabērne. Ir nomirusi mana nelaike tēte, kad man bije tikai desmit  gade, un no tiem laikiem...

Bet  vecais neļāva viņam runāt. Viņš sadusmojies sagrāba to aiz rīkles un  kliedza: -Nožēlojamais melis, nekrietnais tēviņš? – un nosvieda viņu  dziļā aizā.
  
To redzot, Feits pārbijies noslīga ceļos un sāka lūgt Dievu.
  
Vecā  dusmas, likās, bija norimušas, viņš pienāca laipni Feitam klāt, paņēma  viņu aiz rokas un izveda no kalnu gravām uz lielceļa, noglaudīja vēlreiz  viņam vaigus un tad piepeši pazuda.
  
Ziedenes  alusdarītavā pa to laiku valdīja liels uztraukums, - kur gan palicis  Feits, - jo visā mājā viņš nekur nebija atrodams. Tālab visi priecājās  redzot viņu atkal veselu un mundru pārnākam un pārnesam pilnas rokas un  kabatas Laimesvīriņu.
  
Vienu  daļu no tiem viņš dāvināja savai māsai, aldarim un viņa sievai. Bet kas  aprakstīs visu mājinieku izbrīnu, kad viņi otrā rītā pamanīja, ka visas  šo košo stādu lapas un ziedi bija pārvērtušie tīrā, spožā zeltā!
  
Aldaris  pārdeva zelta lapas tirgotājam, ieņemto naudu paglabāja bāreņiem, un,  kad viņi bija pieauguši, tos ar pilnu tiesību varēja uzskatīt par  visbagātākiem cilvēkiem ciemā.
  
Visu savu mūžu Feits neaizmirsa, ko viņš Kalnugara puķu dārzā piedzīvoja un kalnu kungs  sodīja mantkārīgo pauninieku.



Atgriezties pie satura