Gadskārtu spēle lieliem un maziem - Ūsiņi kopā ar Liniņu saimi - Aktuāli - Aktuāli

Pāriet uz saturu

Gadskārtu spēle lieliem un maziem - Ūsiņi kopā ar Liniņu saimi

Aktuāli
Publicēja ieeja gadskārtas ·
Tags: ŪsiņigadskārtasSaulesgads
11. maijā plkst. 13:00 Koka ēku renovācijas centrā “Koka Rīga” atkal viesos leļļu saime – Liniņi, lai šoreiz kopā ar ģimenēm izspēlētu Ūsiņdienas norises, pēc izrādes vārītu pantāgu, gatavotu Ūsiņa kumeļu koka amatniecības darbnīcā un zaļos kokteiļus pavasara dabas spēka darbnīcā.



Liniņu saime ir leļļu ģimene, kas divu aktieru – Alīdas Pērkones un Riharda Zelezņeva, kā arī folkloras kopas “Putni” iedvesmotas un vadītas kopā ar bērniem un viņu vecākiem šī gada laikā izspēlēs četras no astoņām Saules gadskārtām, kas iezīmē laiku starp saulgriežiem – Meteņi, Ūsiņi, Jumji un Mārtiņi. Meteņu spēle jau aizvadīti, bet tagad laiks saņemt vasaru un iepazīt tradīcijas, kas saistītas ar Ūsiņdienas norisēm – rumulēšanu, nakts ganības jeb pieguļu, pantāga gatavošanu.
 
Gadskārtu spēle ir interaktīva leļļu spēle, kuras laikā līdzdarboties Liniņu saimei varēs arī bērni, ejot rotaļās, palīdzot stāsta varoņiem atrisināt sarežģītas situācijas vai meklēt atbildes uz neizprotamiem jautājumiem, kā arī kopīgi gatavoties svētku norisēm un piedzīvot tās.

Pēc izrādes ģimenēm būs iespēja kopā ar meistaru Māri Alksni izveidot pašiem savu spēka kumeļu un uzzināt, kā top koka taures, bet kopā ar zāļu sievu Intu Brikmani iepazīt Ūsiņlaika dabas veltes, kā arī gatavot un nobaudīt Ūsindienas ēdienu - pantāgu.

Gadskārtu svētki senatnē bija visas saimes kopīgi gaidīts un gatavots notikums. Lai atjaunotu šo tradīciju, aicinām svinēt svētkus saimes lokā. Arī pieaugušie var mācīties līdz ar savām atvasēm, tāpēc gadskārtu spēle ir lielisks veids, kā ģimenei pavadīt laiku kopā un arī apgūt zināšanas, kas vēlāk var noderēt svētku rīkošanai savās dzimtas sētās.

Projektu īsteno “Nodibinājums Māras loks” sadarbībā ar Koka ēku renovācijas centru “Koka Rīga”, kopienu “Avotu apkaime” un KLKI (Kustību par latvisku kultūru izglītībā).

Gadskārtu spēli atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds un Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments.



Atgriezties pie satura